Συγκριτικοί Τελεστές


Συγκριτικοί Τελεστές



  • Ποιοι είναι οι συγκριτικοί τελεστές; (AΕΠΠ: ΣΕΛ 139)
    Απάντηση
    Οι συγκριτικοί τελεστές περιγράφονται παρακάτω:
    Τελεστής Ελεγχόμενη Σχέση
    = Ισότητα
    <> Ανισότητα
    > Μεγαλύτερο από
    >= Μεγαλύτερο ή ίσο
    < Μικρότερο από
    <= Μικρότερο ή ίσο

  • Σε τι τύπου δεδομένα εφαρμόζονται οι συγκριτικοί τελεστές; (ΑΕΠΠ: ΣΕΛ 139)
    Απάντηση
    Οι συγκριτικοί τελεστές εφαρμόζονται σε δεδομένα αριθμητικά, αλφαριθμητικά και λογικά. Η σύγκριση αριθμητικών δεδομένων (δηλαδή μεταξύ δύο αριθμών) γίνεται με τον τρόπο που γνωρίζουμε από τα μαθηματικά. Για τους πραγματικούς αριθμούς θεωρούμε ότι έχουν άπειρο αριθμό ψηφίων. Αλφαριθμητικό δεδομένο χαρακτηρίζουμε τα δεδομένα που περιέχουν ένα μόνο χαρακτήρα ή περισσότερους. Η σύγκριση ατομικών χαρακτηριστικών βασίζεται στην αλφαβητική σειρά όπου τα α θεωρείται ο μικρότερος χαρακτήρας ενώ το ω ο μεγαλύτερος χαρακτήρας. Η σύγκριση αλφαρηθμικών δεδομένων που περιέχουν περισσότερους χαρακτήρες του ενός βασίζεται στη σύγκριση χαρακτήρα προς χαρακτήρα σε κάθε θέση μέχρις ότου βρεθεί κάποια διαφορά. Για παράδειγμα η λέξη τράπεζα θεωρείται μικρότερη από τη λέξη τραπέζι αφού το γράμμα α προηγείται του γράμματος ι, η λέξη ποτά θεωρείται μικρότερη από τη λέξη ποτό αφού το γράμμα α προηγείται του γράμματος ο. Οι συγκριτικοί τελεστές που χρησιμοποιούνται για την σύγκριση λογικών δεδομένων είνα οι συγκριτικοί τελεστές της ισότητας (=) και της ανισότητας (< >) γιατί οι τιμές που μπορούν να πάρουν είναι μόνο "ΑΛΗΘΗΣ" και "ΨΕΥΔΗΣ" οπότε δεν υφίσταται η έννοια της σύγκρισης μεγαλύτερο ή μικρότερο.

  • Ποια είναι η προτεραιότητα εκτέλεσης μεταξύ των συγκριτικών, των αριθμητικών και των λογικών τελεστών; (ΑΕΠΠ: ΣΕΛ 139)
    Απάντηση
    Όταν σε μια έκφραση που συνδυάζονται συγκριτικοί, αριθμητικοί και λογικοί τελεστές. Οι πράξεις με τους αριθμητικούς τελεστές εκτελούνται πρώτα, έπονται οι πράξεις με τους συγκριτικούς τελεστές και τέλος οι πράξεις με τους λογικούς τελεστές.




  • Ποιοι είναι οι συγκριτικοί τελεστές;
  • Σε τι τύπου δεδομένα εφαρμόζονται οι συγκριτικοί τελεστές;
  • Ποια είναι η προτεραιότητα εκτέλεσης μεταξύ των συγκριτικών, των αριθμητικών και των λογικών τελεστών;